marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasto Złotówka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Oto kolejny przepis na urodzinowe ciasto niekoniecznie na bazie biszkoptowego ciasta. Dekorowanie może być nieco pracochłonne lub dość trudne,ale efekt jest.

Ciasto Złotówka

Składniki:

Ciasto Złotówka

 

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 5 jaj,
  • 80 dag.margaryny,
  • 3/4 cukru,
  • cukier waniliowy,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do tortownicy,
  • arkusz pergaminu do wyłożenia.
  • Krem:
  • 2 torebki budyniu śmietankowego,
  • 40 g.masła,
  • 1-2 szklanki mleka,
  • rdzeń wanilii.
  • Dekoracja:
  • polewa karmelowa lub sos karmelowy do lodów i deserów,
  • krokant orzechowy gotowy,
  • cukierki perełki złote.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Złotówka
Z podanych składników jak jaja, cukier, margaryna, cukier waniliowy oraz mąka z proszkiem do pieczenia zmieszać masę w mikserze z komorą lub za pomocą ręcznego z mieszadłami. Tortownicę złożyć, natłuścić i wyłożyć wyciętym w kółko arkuszem pergaminu i wlać masę na spód formy.Piekarnik nagrzać do temp.180 st. C i wstawić tortownicę na środek na kratkę. Piec ok. 40-45 min. międzyczasie sporządzić krem budyniowy z dodatkiem rdzenia waniliowego, mieszając dokładnie masę. Zestawić i wystudzić. Ciasto po upieczeniu, wyjąć, przestudzić i uwolnić z tortownicy. Następnie przekroić na wpół długim płaskim nożem i przełożyć kremem budyniowym i nakryć drugim spodem ciasta. Polewę karmelową można sporządzić podobnie jak krem,tyle,że zamiast budyniu dodać do mleka upalony cukier na patelni i wymieszać. Może też być gotowy sos karmelowy do lodów i deserów jak ten. Z krokantu orzechowego i cukierków perełek złotych skomponować jedynkę i napis "Złoty". Gotowe ciasto przenieść na paterę, pokroić i podawać na deserowych talerzykach z widelczykami do ciast.