joasiaant

joasiaant

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Ciasto z kremem krówkowym

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatne ciasto z kremem, łatwe w przygotowaniu i pyszne

Ciasto z kremem krówkowym

Składniki:

Ciasto z kremem krówkowym

 

  • Ciasto
  • 5 jajek
  • 20 dag cukru
  • 16 dag mąki
  • 2 budynie śmietankowe
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • Krem
  • 3/4 l mleka
  • 2 budynie o smaku krówek
  • 3 żółtka
  • 16 dag cukru
  • op. cukru waniliowego
  • 1,5 kostki margaryny "Palmy"

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem krówkowym
Ciasto Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier, dalej ubijać. Dodawać po żółtku, jeszcze chwilę poubijać. Do tej masy delikatnie wlać olej, przesiać mąkę z proszkiem oraz budynie, delikatnie mieszać plastikową łyżką. Ciasto piec w 180 st ok 30 minut. Wymiary blaszki to 33/22 cm. Po przestudzeniu kroić wzdłuż i wszerz i każdy kawałek jeszcze na pół. W ten sposób powstaną dwa mniejsze, piętrowe ciasta. Każdą warstwę ciasta nasączyć alkoholem lub wg uznania ponczem i smarować kremem. Górę też smarować i dekorować. Przygotowanie kremu Odlać szklankę mleka, resztę zagotować. W szklance mleka rozrobić budynie i żółtka oraz cukier waniliowy. Tą mieszankę wlać na gotujące się pozostałe mleko i gotować aż uzyskamy gęsty budyń. Masę ostudzić. Rozmieszać budyń mikserem, zmiksować z cukrem, na koniec połączyć z miękką margaryną. Ciasto chłodzić aż do stężenia masy. Jeżeli nie chcecie zbyt dużo kremu zmniejszyć ilość margaryny do 25 dag.