Login

Login

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Ciasto Żołądek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomimo mało przyjemnej nazwy smakuje wyśmienicie!

Ciasto Żołądek

Składniki:

Ciasto Żołądek

 

  • 6 jajek
  • 1 margaryna
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szkl suchego maku

Sposób przygotowania:

Ciasto Żołądek
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. w osobnej misce ucieramy margarynę,cukier i żółtka. Dodajemy olej i mąkę w z proszkiem.Ubijamy pianę z białek,dodajemy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy części.
Do jednej dodajemy mak
do drugiej kakao
trzecią zostawić białą.
Blachę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto z makiem. Łyżką robimy przez środek rowek i szybko wlewamy ciemne ciasto z kakao. Robimy kolejny rowek i wlewamy ciasto białe.
Piec około godziny w temperaturze 160 stopni

Tagi:

jajko jajka mak