aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto żurawinowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne ciasto o smaku czekolady i żurawiną, mniam lubię je takie niepozorne i proste w wykonaniu a dobre jest!!!

Ciasto żurawinowiec

Składniki:

Ciasto żurawinowiec

 

  • Ciasto:
  • 1 margaryna
  • 9 jaj
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag suszonej żurawiny
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 20 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • Masa:
  • 1,5 margaryny
  • 3 batoniki
  • 8 łyżek mleka
  • Alkohol
  • Cukier puder do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto żurawinowiec
Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy i studzimy. Żurawinę sparzamy. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę. Z białek ubijamy pianę i mieszamy z ciastem. Na końcu wsypujemy żurawinę. Pieczemy 3 placki w formie 25/36 w 180 stopniach do 30 minut. Masa: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem. Batoniki rozpuszczamy w mleku. Mieszamy z masą i przekładamy placki.