aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Rodzynkowy żurawinowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo ciekawe i niepowtarzalne ciasto mojego autorstwa. Dzięki jabłkom i rodzynkom biszkopt jest przyjemnie wilgotny a w połączeniu z dżemem żurawinowym nabiera niebiańskiego smaku.

Rodzynkowy żurawinowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rodzynkowy żurawinowiec

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • 1 i 1/2 garść rodzynek

 

  • MASA:
  • 750 ml mleka
  • 3 budynie
  • 1 margaryna
  • DODATKOWO:
  • 1 dżem żurawinowy
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Rodzynkowy żurawinowiec
BISZKOPT: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Dodajemy do ciasta, dorzucamy również rodzynki, wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 35 minut w 180C.MASA: Na mleku gotujemy budyń tak jak zawsze. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń miksujemy razem z margaryną na jednolitą masę.PRZEŁOŻENIE: Upieczonego biszkopta kroimy na pół. Dolną jego część smarujemy 2/3 części dżemu żurawinowego. Na dżem wykładamy2/3 części masy budyniowej.Przykrywamy drugą częścią biszkopta. Na niego wykładamy pozostałą część masy budyniowej a na nią dżem żurawinowy. Wierzch polewamy polewą czekoladową w dowolny sposób. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Rodzynkowy żurawinowiec
Z podanych składników przygotowyjemy ciasto biszkoptowe, dodajemy jabłka i rodzynki, dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę.
Rodzynkowy żurawinowiec
Biszkopt pieczemy około 35 minut w 180C. Po ostygnięciu kroimy na pół.
Rodzynkowy żurawinowiec
Na dolny placek wykładamy część dżemu żurawinowego, na niego część masy budyniowej.
Rodzynkowy żurawinowiec
Przykrywamy drugim plackiem, na niego wykładamy pozostałą masę i pozostały dżem. wierzch polewamy polewą czekoladową.