Ze smakiem

Ze smakiem

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Wilgotne ciasto kakaowo-rumowe z żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z żurawiną o rumowym aromacie

Wilgotne ciasto kakaowo-rumowe z żurawiną

Składniki:

Wilgotne ciasto kakaowo-rumowe z żurawiną

 

  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g magraryny lub masła
  • szczypta soli
  • 25ml rumu
  • odrobina olejku rumowego (opcjonalnie)
  • 3 łyżki suszonej żurawiny plus 1 łyżka do posypania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wilgotne ciasto kakaowo-rumowe z żurawiną
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól. Margarynę/masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Następnie zestawiamy z palnika i dolewamy mleko i rum (opcjonalnie olejek). Jajka miksujemy z cukrem na białą puszystą masę. Stopniowo dodajemy na przemian suche i mokre składniki ciągle miksując. Na końcu dodajemy żurawinę i mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Ciasto wlewamy do podłużnej foremki o długości 22-24cm i pieczemy ok 50 minut. Po ostygnięciu rozpuszczamy czekoladę z 3 łyżkami mleka, polewamy nią ciasto i dekorujemy żurawiną. Smacznego!