mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Fasola z ciecierzycą na ostro z chilli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Na ostro, warzywnie, smacznie... .

Fasola z ciecierzycą na ostro z chilli

Składniki:

Fasola z ciecierzycą na ostro z chilli

 

  • 2 świeże papryczki chilli
  • 1 i 2/3 szkl białej fasoli z puszki
  • 1 i 2/3 szkl czerwonej fasoli z puszki
  • 1 i 2/3 szkl ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 i 3/4 szkl bulionu warzywnego
  • 1 czerwona papryka
  • 4 średnie pomidory
  • 1,5 szkl świeżego bobu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Fasola z ciecierzycą na ostro z chilli
Papryczki chilli umyć, usunąć nasiona, pokroić w paseczki. Obie fasole i ciecierzycę osączyć, opłukać zimną wodą, pozostawić na sicie do osączenia. Cebulę obrać, umyć, drobno pokroić. Czosnek obrać, umyć i drobno pokroić. Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Pomidory umyć, pokroić w ósemki. Oliwę rozgrzać na dużej patelni, wrzucić cebulę, czosnek i chilli, smażyć 5minut. Koncentrat rozprowadzić w małej ilości bulionu. Na patelnię włożyć fasolę i ciecierzycę, wlać koncentrat i resztę bulionu. Zagotować, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować 15minut. Dodać paprykę, pomidory, bób, przyprawić pieprzem. Zagotować, przykryć i gotować 20minut. Wsypać kolendrę, wymieszać i podawać.