Sposób przygotowania:
Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą
Ciecierzycę zalać zimną wodą i odłożyć na ok. 12 godzin do namoczenia. Po tym czasie ciecierzycę odcedzić, przesypać z powrotem do garnka, ponownie zalać wodą. Do ciecierzycy dodać 4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i trochę przyprawy uniwersalnej. Ugotować ją prawie do miękkości. Kości od schabu umyć, przełożyć do garnka, zalać ok. 2 litrami wody. Dodać do nich pozostałe ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy, zagotować, zebrać szumowiny. Kapustę poszatkować. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, pokroić w półplasterki. Przygotowane warzywa dodać do wywaru. Dodać też trochę soli i pieprzu. Gotować ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do zupy razem z mrożonym groszkiem i ciecierzycą z wywarem, w którym się gotowała. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec gotowania do zupy dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
marietta