Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zupa z namoczonej i ugotowanej ciecierzycy, poszatkowanej białej kapusty i mrożonego zielonego groszku.

Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą

 

Sposób przygotowania:

Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą
Ciecierzycę zalać zimną wodą i odłożyć na ok. 12 godzin do namoczenia. Po tym czasie ciecierzycę odcedzić, przesypać z powrotem do garnka, ponownie zalać wodą. Do ciecierzycy dodać 4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i trochę przyprawy uniwersalnej. Ugotować ją prawie do miękkości. Kości od schabu umyć, przełożyć do garnka, zalać ok. 2 litrami wody. Dodać do nich pozostałe ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy, zagotować, zebrać szumowiny. Kapustę poszatkować. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, pokroić w półplasterki. Przygotowane warzywa dodać do wywaru. Dodać też trochę soli i pieprzu. Gotować ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do zupy razem z mrożonym groszkiem i ciecierzycą z wywarem, w którym się gotowała. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec gotowania do zupy dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą
Namoczona ciecierzyca gotowana w wodzie z dodatkiem przypraw.
Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą
Przygotowane warzywa dodane do wywaru ze schabowych kości.
Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą
Obrane umyte i pokrojone w niezbyt dużą kostkę ziemniaki.
Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą
Ziemniaki dodane do zupy razem z mrożonym groszkiem i ciecierzycą.