Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3140]

Ciecierzyca po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciecierzyca przygotowana jak fasolka po bretońsku jest wyśmienitym, bardzo smacznym i sycącym daniem jednogarnkowym.

Ciecierzyca po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciecierzyca po bretońsku

 

  • 25 dag ciecierzycy
  • 15-20 dag wędzonego boczku
  • 1/2 kg kiełbasy śląskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Ciecierzyca po bretońsku
Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia przepłukać, zalać świeżą wodą i gotować około 1 godziny.

Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie wsypać pokrojoną w kostkę kiełbasę bez osłonki, zamieszać, podsmażyć. Wędlinę dodać do ciecierzycy, wsypać majeranek i gotować do miękkości.

Na tą samą patelnię włożyć koncentrat pomidorowy, wlać 1-2 łyżki wody, smażyć 3-4 minuty. Połączyć z ugotowaną ciecierzycą, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszając gotować przez kilka minut.

Podawać z pieczywem.  
Ciecierzyca po bretońsku
Namoczoną ciecierzycę zalać świeżą wodą i ugotować.
Ciecierzyca po bretońsku
Na patelni podsmażyć boczek z kiełbasą i cebulą.
Ciecierzyca po bretońsku
Połączyć z ciecierzycą i gotować do miękkości.
Ciecierzyca po bretońsku
Dodać koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy.

Tagi:

warzywa dania