Sposób przygotowania:
Ciecierzyca po bretońsku
Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia przepłukać, zalać świeżą wodą i gotować około 1 godziny.
Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie wsypać pokrojoną w kostkę kiełbasę bez osłonki, zamieszać, podsmażyć. Wędlinę dodać do ciecierzycy, wsypać majeranek i gotować do miękkości.
Na tą samą patelnię włożyć koncentrat pomidorowy, wlać 1-2 łyżki wody, smażyć 3-4 minuty. Połączyć z ugotowaną ciecierzycą, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszając gotować przez kilka minut.
Podawać z pieczywem.
Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie wsypać pokrojoną w kostkę kiełbasę bez osłonki, zamieszać, podsmażyć. Wędlinę dodać do ciecierzycy, wsypać majeranek i gotować do miękkości.
Na tą samą patelnię włożyć koncentrat pomidorowy, wlać 1-2 łyżki wody, smażyć 3-4 minuty. Połączyć z ugotowaną ciecierzycą, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszając gotować przez kilka minut.
Podawać z pieczywem.