zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Ciecierzyca po bretońsku wg Zub3r'a

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gulasz po bretońsku tylko zamiast fasoli dodajemy ciecierzyce. Ciekawa odmiana klasycznej potrawy.

Ciecierzyca po bretońsku wg Zub3r'a Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciecierzyca po bretońsku wg Zub3r'a

 

 

Sposób przygotowania:

Ciecierzyca po bretońsku wg Zub3r'a
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Przesmażamy na rozgrzanej patelni. Cebulę siekamy i szklimy. Ciecierzyce dzień wcześniej płuczemy i zalewamy trzykrotnie większą ilością wody. Zostawiamy do napęcznienia na całą noc. W tej samej wodzie gotujemy ciecierzyce z dodatkiem przypraw i kostek rosołowych. Gdy ciecierzyca jest już miękka dodajemy przesmażoną kiełbasę z boczkiem oraz cebulę. Mąkę mieszamy z niewielką ilością wody i koncentratem pomidorowym. Zawiesinę wlewamy do gotującego się garnka i zagotowujemy mieszając. Chwilę podgrzewamy. Smacznego!
Ciecierzyca po bretońsku wg Zub3r'a
Pokrojony boczek i kiełbasę przesmażamy na patelni.
Ciecierzyca po bretońsku wg Zub3r'a
Cieicierzyce gotujemy z dodatkiem przypraw.
Ciecierzyca po bretońsku wg Zub3r'a
Do miękkiej ciecierzycy dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę.
Ciecierzyca po bretońsku wg Zub3r'a
Z wody, mąki i koncentratu sporządzamy zawiesinę.