Cielęce medaliony na sosie błękitno - tymiankowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso rozbijamy na cienkie, owalne plastry i w razie potrzeby formujemy boki nożem. Posypujemy przyprawą warzywną i smażymy na

Cielęce medaliony na sosie błękitno - tymiankowym

Składniki:

Cielęce medaliony na sosie błękitno - tymiankowym

 

  • 12 medalionów cielęcych (porcja ok. 50g)
  • 200 g ser Lazur błękitny
  • 12 szt. suszonych moreli
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • ½ l śmietanki 36%
  • 50 ml oleju
  • szczypta tymianku
  • przyprawa warzywna

Sposób przygotowania:

Cielęce medaliony na sosie błękitno - tymiankowym
Mięso rozbijamy na cienkie, owalne plastry i w razie potrzeby formujemy boki nożem. Posypujemy przyprawą warzywną i smażymy na rozgrzanym oleju ok. 5 min.

Do medalionów wlewamy wino i dusimy ok. 1 min.

Powstały podczas duszenia sos odlewamy do rondla, dodajemy śmietankę, starty ser Lazur błękitny i doprawiamy do smaku tymiankiem oraz przyprawą warzywną. Całość gotujemy ok. 5 min.

Morele zalewamy winem i podgrzewamy w rondelku przez ok. 1½ min.

Boki talerza dekorujemy morelą pokrojoną w paski a na środku układamy medaliony i polewamy sosem.