beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Cielęcina od Marcina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Cielęcina od Marcina

Składniki:

Cielęcina od Marcina

 

  • 50 dag cielęciny,
  • 3  marchewki,
  • 2  cebule,
  • 2  pietruszki,
  • natka pietruszki,
  • 1  łodyga selera,
  • pieprz czarny,
  • 3  ząbki czosnku,
  • szklanka czerwonego wina wytrawnego,
  • 2  szklanki bulionu mięsnego,
  • sól,
  • 5  łyżek mąki,
  • oliwa z  oliwek

Sposób przygotowania:

Cielęcina od Marcina
Mięso pokroić na 4  części i  oprószyć mąką. Cebulę, marchew, nać pietruszki, łodygę selera, pietruszkę i  2  ząbki czosnku posiekać. Warzywa podsmażyć na oliwie do zarumienienia, po czym wyjąć z  patelni i  odstawić. Następnie, na tej samej oliwie dość dobrze podsmażyć mięso, dolać wino, posolić i  popieprzyć mięso. Poczekać do odparowania wina, dodać jarzyny, dolać bulion i  pod przykryciem dusić do nabrania przez mięso miękkości. Nieco wcześniej zetrzeć ząbek czosnku i  posiekać zieloną pietruszkę. Posypać tym gotowe mięso przed podaniem.

Tagi:

danie mięso