Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Cielęcina po nantejsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawę podawać z ryżem na sypko.

Cielęcina po nantejsku

Składniki:

Cielęcina po nantejsku

 

  • 1 kg cielęciny z udźca
  • 2 cebule lub pęczek dymki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • kieliszek wytrawnego białego wina
  • 2 grejpfruty
  • łyżeczka soku z cytryny
  • gałązki pietruszki
  • szczypta cukru, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Cielęcina po nantejsku
Cielęcinę umyć, pokroić na płaty i zbić lekko tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem i wstawić do chłodnego miejsca na 1 godzinę. Rozgrzać olej i zrumienić mięso, przełożyć do rondla, dodać masło i drobno pokrojoną cebulę, skropić winem i dusić na małym ogniu 30 minut. Następnie dodać szczyptę cukru, soli, pieprzu i sok z grejpfruta
i dalej dusić. Mięso podawać udekorowane cząsteczkami grejpfruta i gałązkami pietruszki.

Tagi:

mięso danie