SUPERPRZEPIS

Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków Więcej zdjęć (5)

sos dzięki różnorodności przypraw, obecności grzybów leśnych i czerwonego wina ma wspaniały zapach i jeszcze lepszy smak

Składniki:

Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków

 

 

Sposób przygotowania:

Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków
Cielęcine kroimy w ok. 2 cm plastry, obtaczamy w mące i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Obsmażamy mięso z obu stron po 2-3 minutki, następnie wyjmujemy na talerz, a na tym samym oleju przez kilka minutek obsmażamy pokrojoną w talarki cebulkę oraz podgrzybki pokrojone na 3-4 części, kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy wczesniej podsmażone mięso, wlewamy wino i dodajemy 2 szczypty rozmarynu, 1 szczyptę szałwi, 2 szczypty bazyli, 0,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku i słodkiej papryki, sól i pieprz wedle uznania. Calość smażymy na wolnym ogniu do czasu aż wino ładnie odparuje, następnie podlewamy ok. 100-150ml wody i dusimy do czasu aż mięsko będzie miękkie. Cielęcine podałam z ugotowanym ryżem, który obficie polałam podgrzybkowym sosem.
Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków
Etap 1cielęcine kroimy w zgrabne plasterki
Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków
Etap 2 cielęcine obsmażamy chwile na oleju
Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków
Etap 3 przesmażamy cebule razem z podgrzybkami
Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków
Etap 4 całość podlewamy winem i doprawiamy