Sposób przygotowania:
Cielęcina w aromatycznym sosie z podgrzybków
Cielęcine kroimy w ok. 2 cm plastry, obtaczamy w mące i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Obsmażamy mięso z obu stron po 2-3 minutki, następnie wyjmujemy na talerz, a na tym samym oleju przez kilka minutek obsmażamy pokrojoną w talarki cebulkę oraz podgrzybki pokrojone na 3-4 części, kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy wczesniej podsmażone mięso, wlewamy wino i dodajemy 2 szczypty rozmarynu, 1 szczyptę szałwi, 2 szczypty bazyli, 0,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku i słodkiej papryki, sól i pieprz wedle uznania. Calość smażymy na wolnym ogniu do czasu aż wino ładnie odparuje, następnie podlewamy ok. 100-150ml wody i dusimy do czasu aż mięsko będzie miękkie. Cielęcine podałam z ugotowanym ryżem, który obficie polałam podgrzybkowym sosem.