Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Cielęcina w warzywnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Cielęcina w warzywach, w sosie pomidorowym to smaczny obiad

Cielęcina w warzywnym sosie

Składniki:

Cielęcina w warzywnym sosie

 

  • 1 kg cielęciny bez kości,
  • 2 pęczki włoszczyzny,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka siekanej mięty
  • 1 łyżeczka siekanego majeranku,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Cielęcina w warzywnym sosie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje, zbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odłożyć do lodówki na pół godziny. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso układać w rondelku na przemian z warzywami. Wlać kilka łyżek wody, posypać posiekanym majerankiem i miętą, dusić pod przykryciem do miękkości, skrapiając od czasu do czasu wodą. Do miękkiego mięsa dodać przecier pomidorowy wymieszany z kilkoma łyżkami wody, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.