Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Cielęcina w sosie pomarańczowym 4 kotle

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać z podsmażonymi ziemniakami.

Cielęcina w sosie pomarańczowym  4 kotle

Składniki:

Cielęcina w sosie pomarańczowym 4 kotle

 

  • Cielęcina w sosie pomarańczowym
  • 4 kotlety cielęce
  • 5 pomidorów
  • 225 ml marmolady pomarańczowej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pół szklanki rosołu
  • 4 łyżki wytrawnej sherry
  • 2 łyżki smalcu i oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 4 kotlety cielęce
  • 5 pomidorów
  • 225 ml marmolady pomarańczowej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pół szklanki rosołu
  • 4 łyżki wytrawnej sherry
  • 2 łyżki smalcu i oleju
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Cielęcina w sosie pomarańczowym 4 kotle
Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać smalec na patelni, podsmażyć kotlety z obu stron. Zamieszać marmoladę pomarańczową z sherry, posmarować mięso. Jeszcze raz zanurzyć każdy kotlet w tłuszczu, odłożyć. Podlać rosołem tłuszcz ze smażenia, zagotować. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody, zagęścić sos. Doprawić sos do smaku solą i białym pieprzem Oczyścić i umyć warzywa. Naciąć skórkę pomidorów, sparzyć je wrzątkiem. Zdjąć skórkę, podzielić pomidory na ćwiartki, usunąć pestki. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć cząstki pomidorów. Doprawić cukrem i ketchupem. Posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Wyłożyć mięso na półmisek.

Tagi:

sosy mięso danie