Sposób przygotowania:
Cielęcina w sosie pomarańczowym 4 kotle
Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać smalec na patelni, podsmażyć kotlety z obu stron. Zamieszać marmoladę pomarańczową z sherry, posmarować mięso. Jeszcze raz zanurzyć każdy kotlet w tłuszczu, odłożyć. Podlać rosołem tłuszcz ze smażenia, zagotować. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody, zagęścić sos. Doprawić sos do smaku solą i białym pieprzem Oczyścić i umyć warzywa. Naciąć skórkę pomidorów, sparzyć je wrzątkiem. Zdjąć skórkę, podzielić pomidory na ćwiartki, usunąć pestki. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć cząstki pomidorów. Doprawić cukrem i ketchupem. Posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Wyłożyć mięso na półmisek.