paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

cielęcina z szałwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

danie zaskakuje smakiem i delikatnością

cielęcina z szałwią

Składniki:

cielęcina z szałwią

 

  • 8 listków szałwii
  • 4 kotlety cielęce
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 1 cytryna
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • masło
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

cielęcina z szałwią
Z cytryny wyciskamy sok. Mięso opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Rozbijamy kotlety tłuczkiem. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem, składamy je na pół. Z obu stron obkładamy listkiem szałwii i zawijamy każdy kotlet w plaster szynki. Spinamy je wykałaczkami, smażymy na maśle. Z każdej strony roladki powinny się smażyć około 3 min, następnie skrapiamy je sokiem z cytryny. Zdejmujemy z patelni a do pozostałego tłuszczu dolewamy wino. Chwile podgrzewamy aż około połowy odparuje wina. Tak powstałym sosem polewamy roladki.