Cielęcina zapiekana z marchewką i cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mięso umyć, osuszyć, szczelnie obwiązać bawełnianą nicią. Natkę opłukać. W

Cielęcina zapiekana z marchewką i cebulą

Składniki:

Cielęcina zapiekana z marchewką i cebulą

 

  • 1 kg cielęciny
  • 3 czerwone cebule
  • 1/2 pęczka natki
  • 500 g marchewki
  • łodyga selera
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 50 ml wódki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 listki laurowe
  • łyżeczka tymianku
  • kilka ziaren anyżku i kminku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cielęcina zapiekana z marchewką i cebulą
Mięso umyć, osuszyć, szczelnie obwiązać bawełnianą nicią. Natkę opłukać. W wysokim rondlu rozgrzać olej, włożyć mięso, zrumienić na złoty kolor, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać sosem z rondla, wlać wódkę, dodać natkę, listki laurowe i tymianek. Mięso oprószyć solą, pieprzem, anyżkiem i kminkiem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, wstawić naczynie żaroodporne z mięsem, piec przez 1 godzinę i 15 minut. Marchewki i seler opłukać, pokroić w paseczki, a cebule w piórka. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodać warzywa do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem. Sezon na tymianek trwa od maja do listopada, nadaje potrawie ostrzejszy smak - jeśli w naszej kuchni zabrakło świeżych listków, można je śmiało zastąpić suszonymi. Proponowana potrawa doskonale smakuje podana z grzybowym sosem.