Sposób przygotowania:
Cielęcina zapiekana z marchewką i cebulą
Mięso umyć, osuszyć, szczelnie obwiązać bawełnianą nicią. Natkę opłukać. W wysokim rondlu rozgrzać olej, włożyć mięso, zrumienić na złoty kolor, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać sosem z rondla, wlać wódkę, dodać natkę, listki laurowe i tymianek. Mięso oprószyć solą, pieprzem, anyżkiem i kminkiem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, wstawić naczynie żaroodporne z mięsem, piec przez 1 godzinę i 15 minut. Marchewki i seler opłukać, pokroić w paseczki, a cebule w piórka. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodać warzywa do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem. Sezon na tymianek trwa od maja do listopada, nadaje potrawie ostrzejszy smak - jeśli w naszej kuchni zabrakło świeżych listków, można je śmiało zastąpić suszonymi. Proponowana potrawa doskonale smakuje podana z grzybowym sosem.
Magdusia1312