suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Ciemna baba

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam pyszną babę z dodatkiem kakao.

Ciemna baba

Składniki:

Ciemna baba

 

  • 50 dag maki pszennej;
  • pełna szklanka mleka;
  • 20 dag margaryny;
  • 4 łyżki kakao;
  • 30 dag cukru pudru;
  • 5 żółtek;
  • 5 białek;
  • 1 torebka cukru waniliowego(32g);
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody;
  • łyżeczka skórki z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciemna baba
Margarynę ucieramy z żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem na pulchną masę. Do połowy mąki dodajemy kakao,skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy i dodajemy do masy z margaryny i cukru. Dokładnie wyrabiamy. Następnie dodajemy lekko podgrzane mleko, oraz ubita na sztywno pianę z białek, mieszamy, a na koniec pozostałą część mąki. Łączymy dokładnie wszystkie składniki, przelewamy ciasto do formy nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 1 godzinę w tem 180oC. Po upieczeniu i ostudzeniu, można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą.

Tagi:

mak