alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ciemne ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na podwieczorek albo drugie śniadanie idealne

Ciemne ciasto

Składniki:

Ciemne ciasto

 

  • 1 kostka masła
  • zapach migdałowy
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag szklanki cukru
  • 3 łyżki spirytusu

 

 

Sposób przygotowania:

Ciemne ciasto
Zagotować cukier z masłem, kakao i wodą. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować drugą masę. Oddzielić żółtka od białek. 4 żółtka połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i spirytusem. Dodać zapach migdałowy. Z białek ubić pianę. Ostrożnie wymieszać z ciastem. Połączyć zagotowaną i wystudzoną drugą masę. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C przez 60 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka