kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Ciemne z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Murzynek z gruszkami, ciemne ciasto z gruszkami

Ciemne z gruszkami

Składniki:

Ciemne z gruszkami

 

  • 30 dag mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki kakao
  • 8 dag cukru
  • 5 gruszek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek wody

 

Sposób przygotowania:

Ciemne z gruszkami
Rozetrzeć masło z cukrami i kakao. Postawić na małym ogniu. Podgrzewać aż się stopi. Dolać olej i 5 łyżek wody. Dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, a żółtka dodać do masy. Wymieszać, dodać mąkę i proszek do pieczenia, po czym ostrożnie połączyć z pianą z białek. Blaszkę natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone na grube kawałki owoce (bez gniazd nasiennych). Piec w temp. 180 st. C przez 60 minut.

Tagi:

jajko jajka