kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Ciemny biszkopt na oleju

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty ,delikatny puszysty biszkopt , idealny do tortów i deserów .Zawsze się udaje .Taki biszkopt można przekroić na 2-3 części.

Ciemny biszkopt na oleju Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciemny biszkopt na oleju

 

  • przepis na formę 24x34 cm

 

  • 8 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciemny biszkopt na oleju
Jajka z cukrem ubijamy do białości na tak zwany kogel-mogel. Do osobnej miski przesiewamy mąkę , kakao i proszek do pieczenia , dokładnie je mieszając! Do masy jajecznej delikatnie dodajemy po łyżce przesiane składniki .Najlepiej mieszać je ręcznie lub robotem na najniższych obrotach . Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia . Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 * na ok 35-40 min . Taki biszkopt można przekroić na 2-3 części.
Ciemny biszkopt na oleju
Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia . Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 * na ok 35-40 min

Tagi:

biszkopt