gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Galaretki schowane w biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Biszkopt z masą śmietanową z galaretkami.

Galaretki schowane w biszkopcie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Galaretki schowane w biszkopcie

 

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 krem do tortów śmietankowy
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietany kremowej 30%
  • 1 śmietanfix
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-7 łyżek oleju
  • 1/2 tabliczki czekolady

 

Sposób przygotowania:

Galaretki schowane w biszkopcie
Jajka myjemy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.Do ubitej piany dodajemy żółtka, cukier i ubijamy dalej aż piana będzie puszysta. Do masy dodajemy budyń, mąkę, olej, proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30 min. Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w szklance wody i wylewamy na talerz, aby mocno stężały. Gdy galaretki stężeją to kroimy je w drobną kostkę. Następnie przygotowujemy krem (do mleka wsypujemy mieszankę do kremu i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Biszkopt przekrawamy na dwie części. Na pierwszym biszkopcie wykładamy krem wymieszany z galaretkami lub możemy wyłożyć krem i posypać galaretkami. Przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wykładamy ubitą kremówkę ze śmietanfixenm i cukrem pudrem. Ciasto posypujemy starą na tarce o drobnych oczkach czekoladą.
Galaretki schowane w biszkopcie
Ciasto posypujemy starą na tarce o drobnych oczkach czekoladą.