Sposób przygotowania:
Ciemny torcik z bananami
Białka ubić z cukrem, wymieszać z żółtkami, dodać obie mąki zmieszane z proszkiem i kakao.Wlać ciasto do tortownicy i piec ok. 30 min. w 180stopniach. Przestudzony biszkopt przekroić na dwie części. Jedną część włożyć do tortownicy. Połowę bananów zmiksować z 4 łyżkami soku z cytryny, dodać do nich rozpuszczoną żelatynę i jeden kubek ubitej na sztywno śmietany oraz białko ubite z 3 łyżkami cukru. Bananową masę rozsmarować na cieście w tortownicy. Pozostałe owoce pokroić w plasterkii polać resztą soku z cytryny. Ułożyć na masie ( trochę zostawić do dekoracji) Przykryć drugim plackiem. Wstawić na godzinę do lodówki . Zdjąć brzeg tortownicy udekorować resztą śmietany ubitą z 1 łyżką cukru i plasterkami bananów