misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Ciemny tort z płytą kokosową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wspaniały tort na różne okazje z ciemnym biszkoptem i płytą kokosową

Ciemny tort z płytą kokosową

Składniki:

Ciemny tort z płytą kokosową

 

  • BISZKOPT
  • 7 jajek
  • 7 kopiastych łyżek cukru
  • 5 kopiastych łyżek mąki
  • 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • PŁYTA KOKOSOWA
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 150-200g kokosu
  • Na papierze do pieczenia obrysować tortownicę.

 

  • KREM
  • 3 kostki masła (750g)
  • 5 jajek
  • 7 ½ łyżki cukru
  • Spirytus
  • 1 łyżeczka kakao

 

  • Ponadto
  • 1 słoik dobrego kwaskowego ciemnego dżemu
  • Kokos do dekoracji
  • Wódka do skropienia tortu, ewentualnie woda z cukrem

 

Sposób przygotowania:

Ciemny tort z płytą kokosową

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożoną papierem(tylko dno). Piekąc w tortownicy nie smarujemy boków tłuszczem a ciasto odgarniamy bardziej do brzegów (w środku zostawiamy niewielkie wgłębienie). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 1 godziny(próba patyczkiem).




Na papierze do pieczenia obrysować tortownicę.

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać kokos (tyle ile przyjmie, masa ma być gęsta)


Wymieszać i wyłożyć na papier w obrębie koła i piec ok. 20min. na złoty kolor w temperaturze180-190 stopni.



Masło utrzeć na puch. Białka ubić z cukrem dodając żółtka dalej ubijając. Do utartego masła wlewamy stopniowo jajka ciągle ucierając. Dodać trochę spirytusu do smaku. Odłożyć 1/3  kremu i dodać łyżeczkę kakao rozpuszczonego w spirytusie (to będzie krem do dekoracji wierzchu tortu).

 


Biszkopt kroimy na 4 placki, każdy placek skrapiamy wódką lub ponczem. Na paterze wykładamy 1 placek i smarujemy go dżemem, dajemy płytę kokosową. Na to wykładamy jasny krem i kolejno kładziemy biszkopty przekładając jasnym kremem, można 1-2 łyżki kremu zostawić do dekoracji  tortu. Górę i boki tortu smarujemy ciemnym kremem i ozdabiamy rozetkami z kremu lub robimy różyczki z kremu (jasnego lub ciemnego). Bok tortu obsypujemy kokosem.


 


SMACZNEGO!