Sposób przygotowania:
Ciemny tort z płytą kokosowąRozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożoną papierem(tylko dno). Piekąc w tortownicy nie smarujemy boków tłuszczem a ciasto odgarniamy bardziej do brzegów (w środku zostawiamy niewielkie wgłębienie). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 1 godziny(próba patyczkiem).
Na papierze do pieczenia obrysować tortownicę.
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać kokos (tyle ile przyjmie, masa ma być gęsta)
Wymieszać i wyłożyć na papier w obrębie koła i piec ok. 20min. na złoty kolor w temperaturze180-190 stopni.
Masło utrzeć na puch. Białka ubić z cukrem dodając żółtka dalej ubijając. Do utartego masła wlewamy stopniowo jajka ciągle ucierając. Dodać trochę spirytusu do smaku. Odłożyć 1/3 kremu i dodać łyżeczkę kakao rozpuszczonego w spirytusie (to będzie krem do dekoracji wierzchu tortu).
Biszkopt kroimy na 4 placki, każdy placek skrapiamy wódką lub ponczem. Na paterze wykładamy 1 placek i smarujemy go dżemem, dajemy płytę kokosową. Na to wykładamy jasny krem i kolejno kładziemy biszkopty przekładając jasnym kremem, można 1-2 łyżki kremu zostawić do dekoracji tortu. Górę i boki tortu smarujemy ciemnym kremem i ozdabiamy rozetkami z kremu lub robimy różyczki z kremu (jasnego lub ciemnego). Bok tortu obsypujemy kokosem.
SMACZNEGO!
przysmak
marietta