Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Cienki spód na pizze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moje ulubione, cienkie ciasto na pizze. Do okraglej formy o srednicy 26 centymetrów.

Cienki spód na pizze

Składniki:

Cienki spód na pizze

 

  • 1,5 szklanki maki pszennej (szkl. o obj. 250ml),
  • 0,5 szklanki lekko cieplej wody,
  • lyzeczka suchych drozdzy,
  • lyzeczka oliwy z oliwek,
  • 2/3 lyzeczki soli,
  • 0,5 lyzeczki cukru.

Sposób przygotowania:

Cienki spód na pizze
Drozdze wymieszac z ciepla woda i odstawic na 10 minut. Make przesiac, wlac do niej wode z drozdzami, oliwe, dodac sól i cukier. Ciasto dobrze wyrobic reka, (musi elastycznie odchodzic od reki, w razie potrzeby dodac niewielka ilosc maki lub wody), przelozyc do miski, przykryc czysta sciereczka i odstawic w cieple miejsce na okolo 1-1,5 godziny. Wyrosniete ciasto polozyc na stolnice i rozwalkowac na ksztalt zblizony do okregu. Musi byc odrobine wiekszy od formy, aby mozna bylo zawinac grubsze brzegi. Ciasto przelozyc do formy ( nie natluszczam wczesniej formy, ale jezeli ktos chce, to moze), zawinac grubsze brzegi i nakluc w wielu miejscach widelcem. Ciasto pozostawiamy na okolo 5-10 minut, czyli jest to czas, w ktorym kladziemy farsz. W grubsze brzegi ciasta mozna wczesniej zawinac po cieniutkim kawalku zoltego sera. Zamiast w misce, ciasto tuz po wyrobieniu, mozna rozwalkowac i na czas rosniecia, umiescic w formie do pieczenia. Na ciasto kladziemy wybrane dodatki, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez okolo 20-25 minut w 200-225 stopniach, w zaleznosci od piekarnika.

Tagi:

mak