nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Ciepła grzanka z jajkiem w serduszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Proste w przygotowaniu jedzenie, a z ciekawym efektem, przyjemnie się prezentujące. Coś szybkiego, a jednocześnie sycącego i miłego dla oka.

Ciepła grzanka z jajkiem w serduszku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciepła grzanka z jajkiem w serduszku

 

Sposób przygotowania:

Ciepła grzanka z jajkiem w serduszku
W ukrojonej dość grubo kromce chleba za pomocą foremki do ciasteczek w kształcie serduszka wyciąć otwór w kształcie serca (przyłożyć foremkę do chleba i docisnąć, by wyciąć za jej pomocą kształt serduszka). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Przełożyć na patelnię obie części chleba (i kromkę z wyciętym serduszkiem i wycięte chlebowe serduszko). Podsmażyć obie części chleba z jednej strony na niedużym płomieniu. Po chwili przekręcić chleb na drugą stronę i do chleba z otworem w kształcie serca wbić jajko. Jajko oprószyć solą ziołową, pieprzem białym i lubczykiem (można wybrać inne swoje ulubione przyprawy, ja zdecydowałam się akurat na takie). Przykryć patelnię z chlebem i jajkiem pokrywką i zostawić chwilę na niedużym ogniu smażąc, by jajko się "ścięło". Gdy jajko już będzie usmażone, a chlebek chrupiący i podsmażony przełożyć wszystko z patelni na talerzyk. Grzankę z sercem w miejscu gdzie jest jajko udekorować ketchupem, obrysować za pomocą ketchupu kształt serca.
Ciepła grzanka z jajkiem w serduszku
Wycinanie w chlebie kształtu serca za pomocą foremki do ciasteczek.
Ciepła grzanka z jajkiem w serduszku
Przygotowany do podsmażania chleb z wyciętym serduszkiem.
Ciepła grzanka z jajkiem w serduszku
Obie części chleba podsmażane na patelni z dobrze rozgrzaną oliwą z oliwek.
Ciepła grzanka z jajkiem w serduszku
Podsmażony chleb z wbitym i obsypanym przyprawami jajkiem.

Tagi:

jajko chleb jajka