bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Clafoutis z wiśniami i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Clafoutis to francuski deser zapiekane owoce na bazie ciasta przypominającego naleśnikowe.

Clafoutis z wiśniami i migdałami

Składniki:

Clafoutis z wiśniami i migdałami

 

  • 500g wiśni
  • 150 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie (100g) platków migdalowych
  • 3 jajka
  • 100g cukru + 25g osobno
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 125ml mleka
  • szczypta soli
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • maslo do wysmarowania formy
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Clafoutis z wiśniami i migdałami
Wiśnie umyc, wydrylowac i przelozyc na sitko do osączenia. Po 10 minutach przełozyc do miseczki i zasypac 25g cukru, wymieszac. odstawic na 30 minut. Forme do pieczenia (mozna użyc ceramicznej lub do tart) wysmarowac masłem i wysypać częścią płatków. Mąkę z proszkiem przesiac, dodac cukier, jajka, mleko, śmietanę, olejek i szczypte soli i wszystko wymieszac na gladka masę mikserem. Ciasto ma mieć konsystencje smietany.Owoce przełozyć do formy na migdały (kilka odłozyc do dekoracji na wierzch). Zalac masą owoce, połozyc odłozone wiśnie, wierzch posypac platkami migdałowymi. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut i potem zmniejszyc na 180 i piec przez 30 minut do suchego patyczka. Po wyjeciu przestudzić i posypac cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka