misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Clafoutis z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to lekkie ciasto z kwaskowatym rabarbarem - efekt wszystkich domowników zaskoczył. Oczywiście pozytywnie.

Clafoutis z rabarbarem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Clafoutis z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Clafoutis z rabarbarem
Rabarbar obieramy i kroimy w kilku centymetrowe kawałeczki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sokiem z pomarańczy, posypujemy cynamonem i dwoma łyżkami cukru. Wkładamy do piekarnika (180 C) na około 10 minut. Po tym czasie rabarbar przekładamy na sitko by dobrze odciekł. Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową, sól i mleko. Dobrze mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy na spodzie rabarbar i zalewamy ciastem. Pieczemy około 35 minut w temp. 180 C. Wierzch powinien się ładnie zarumienić. Podawać ciepłe. Można wierzch posypać cukrem pudrem lub podawać z owocami lub lodami.
Clafoutis z rabarbarem
Rabarbar kroimy, podlewamy sokiem i posypujemy cukrem i cynamonem.
Clafoutis z rabarbarem
Z reszty składników ubijamy ciasto, będzie bardzo rzadkie
Clafoutis z rabarbarem
Ciasto z wierzchu musi być ładnie zarumienione

Tagi:

jajko jajka