Sposób przygotowania:
Clafoutis z truskawkami
Formę lekko natłuścić i posypać tartą bułką, ja użyłam formy do tarty. Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić.Do miski wbić jajka i ubić mikserem.Następnie cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać porcjami resztę składników -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę i mleko. Owoce można wymieszać razem z masą lub ułożyć na dnie formy i zalać przygotowanym ciastem. Ja zrobiłam tym drugim sposobem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok 20-25 minut. Używam trukawek małych wtedy nie puszczą dużo soku. Clafoutis robiłam też z podwójnej porcji składników w blaszce o wymiarach 25X30, ciasto jest wtedy wyższe i lepiej się kroić, trzeba tylko chwilke dłużej piec.