migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Clafoutis z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Typowe clafoutis robi się z czereśniami lub wiśniami a ja postanowiłam zrobić z truskawkami. Bardzo proste i pyszne przypominające naleśnik ciasto w moim domu znika z talerza bardzo szybko.

Clafoutis z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Clafoutis z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Clafoutis z truskawkami
Formę lekko natłuścić i posypać tartą bułką, ja użyłam formy do tarty. Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić.Do miski wbić jajka i ubić mikserem.Następnie cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać porcjami resztę składników -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę i mleko. Owoce można wymieszać razem z masą lub ułożyć na dnie formy i zalać przygotowanym ciastem. Ja zrobiłam tym drugim sposobem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok 20-25 minut. Używam trukawek małych wtedy nie puszczą dużo soku. Clafoutis robiłam też z podwójnej porcji składników w blaszce o wymiarach 25X30, ciasto jest wtedy wyższe i lepiej się kroić, trzeba tylko chwilke dłużej piec.
Clafoutis z truskawkami
Etap 1 Do miski wbić jajka i ubić mikserem.Następnie cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać porcjami resztę składników -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę i mleko.
Clafoutis z truskawkami
Etap 2 Formę natłuścić i posyać tarta bułką.
Clafoutis z truskawkami
Etap 3 Na dnie formy ułożyć małe truskawki.
Clafoutis z truskawkami
Etap 4 Przygotowana masa zalac owoce i wstawić do piekarnika.

Tagi:

jajka jajko