Sposób przygotowania:
Coca ze szpinakiem – pizza hiszpańska
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, kiedy zaczną rosnąć, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na 3 części, rozwałkowujemy i znów dajemy ciastu podrosnąć. Włączamy piekarnik do rozgrzania (kamień do pieczenia rozgrzewa się ok 30 min w 250 stopniach). Cebulę siekamy i szklimy na oliwie, zalewamy sokiem, dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawy. Gotujemy kilka minut. Szpinak rozmrażamy. Blat ciasta przenosimy na podsypaną mąką łopatkę do wsunięcia pizzy lub na blachę do pieczenia, rozsmarowujemy sos i rozrzucamy szpinak, posypujemy orzeszkami pinii. Zsuwamy na gorący kamień lub wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy ok 10 -15 min.
emilia1969
evita0007
robertjankopp