Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Codzienny chleb z Vermont

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny chleb pszenny z niewielkim dodatkiem mąki żytniej, na zakwasie.

Codzienny chleb z Vermont Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Codzienny chleb z Vermont

 

 

Sposób przygotowania:

Codzienny chleb z Vermont
Do miski wrzucić składniki zaczynu: mąkę, wodę i zakwas. Wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wymieszać obie mąki (na ciasto właściwe) i wlać zaczyn wymieszany z wodą. Zagnieść ciasto i odstawić na 45 minut. Posypać solą i ponownie zagnieść. Odstawić na 2,5 godziny do wyrastania, w międzyczasie odgazować, po 75 minutach. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do formy (u mnie tortownica o średnicy 25cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika lekko spryskanego wodą na 50 minut, temperatura pieczenia to 230 stopni.Chleb studzimy na kratce, kroimy po dokładnych ostudzeniu.
Codzienny chleb z Vermont
Do miski wrzucić składniki zaczynu: mąkę, wodę i zakwas. Wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Codzienny chleb z Vermont
Po tym czasie wymieszać obie mąki (na ciasto właściwe) i wlać zaczyn wymieszany z wodą. Zagnieść ciasto i odstawić na 45 minut
Codzienny chleb z Vermont
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do formy (u mnie tortownica o średnicy 25cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.
Codzienny chleb z Vermont
Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika lekko spryskanego wodą na 50 minut, temperatura pieczenia to 230 stopni.