Sposób przygotowania:
Codzienny chleb z Vermont
Do miski wrzucić składniki zaczynu: mąkę, wodę i zakwas. Wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wymieszać obie mąki (na ciasto właściwe) i wlać zaczyn wymieszany z wodą. Zagnieść ciasto i odstawić na 45 minut. Posypać solą i ponownie zagnieść. Odstawić na 2,5 godziny do wyrastania, w międzyczasie odgazować, po 75 minutach. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do formy (u mnie tortownica o średnicy 25cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika lekko spryskanego wodą na 50 minut, temperatura pieczenia to 230 stopni.Chleb studzimy na kratce, kroimy po dokładnych ostudzeniu.