Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1542]

Comber czekoladowy w polewie czekoladowej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne mocno czekoladowe i wilgotne ciasto,które upiekłam do dzisiejszej popołudniowej kawy.Idealne dla wielbicieli czekoladowych ciast.

Comber czekoladowy w polewie czekoladowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Comber czekoladowy w polewie czekoladowej

 

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • poncz:
  • pół szklanki mocnej czarnej herbaty
  • 2-3 łyżki spirytusu

Sposób przygotowania:

Comber czekoladowy w polewie czekoladowej
Masło lub margarynę stapiamy w garnku,dodajemy cukier,kakao i wodę,gotujemy około 5 minut,cały czas mieszając.Następnie studzimy. Z wystudzonej masy odlewamy pół szklanki i odstawiamy. Do wystudzonej masy dajemy żółtka,mąkę pszenną i proszek,mieszamy,na koniec dajemy ubite białka na sztywną pianę.Ciasto dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki 35 cm x 11 cm x 7 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Ciasto studzimy.Herbatę mieszamy ze spirytusem i według uznania nasączmy ciasto. Odłożoną masę podgrzewamy i smarujemy na cieście.Odstawimy do zastygnięcia.
Comber czekoladowy w polewie czekoladowej
Zagotowane masło,cukier,kakao i woda,studzimy.
Comber czekoladowy w polewie czekoladowej
Ciasto przygotowane do pieczenia,w misce.
Comber czekoladowy w polewie czekoladowej
Ciasto przełożone do formy keksówki,przed pieczeniem.
Comber czekoladowy w polewie czekoladowej
Ciasto upieczone,studzimy przed wykończeniem.

Tagi:

jajko jajka