PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Conchiglioni ze szpinakiem w sosie serow

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Moje ulubione danie z makaronem!!!

Conchiglioni ze szpinakiem w sosie serow

Składniki:

Conchiglioni ze szpinakiem w sosie serow

 

  • 1 opakowanie makaronu conchinglioni (ok. 50 muszli)
  • 2-3 duże pęczki świeżego szpinaku w liściach
  • 200ml śmietanki do sosów 18%
  • 1 długi serek topiony śmietankowy
  • 100g sera gorgonzola (lub innego sera pleśniowego)
  • 2 ząbki świeżego czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 100g startej mozzarelli (lub zwykłego żółtego sera)
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Conchiglioni ze szpinakiem w sosie serow
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości uważając, aby nie rozgotować muszli.Szpinak myjemy, odcinamy szypułki i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokruszony ser i podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę serek topiony. Wszystko razem mieszamy do czasu, aż sos uzyska gładką konsystencję i zgęstnieje. Do smaku przyprawiamy sos solą i pieprzem. Na koniec do sosu wrzucamy odciśnięty i osuszony szpinak. Ugotowane makaronowe muszle układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie nadziewamy je farszem ze szpinaku. Gotowe porcje posypujemy startym żółtym serem (najlepiej mozzarellą) i chwilę zapiekamy w piekarniku do przyrumienienia.