Sposób przygotowania:
Conchiglioni ze szpinakiem w sosie serow
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości uważając, aby nie rozgotować muszli.Szpinak myjemy, odcinamy szypułki i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokruszony ser i podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę serek topiony. Wszystko razem mieszamy do czasu, aż sos uzyska gładką konsystencję i zgęstnieje. Do smaku przyprawiamy sos solą i pieprzem. Na koniec do sosu wrzucamy odciśnięty i osuszony szpinak. Ugotowane makaronowe muszle układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie nadziewamy je farszem ze szpinaku. Gotowe porcje posypujemy startym żółtym serem (najlepiej mozzarellą) i chwilę zapiekamy w piekarniku do przyrumienienia.
haniakson
Ania Hosz
hruum
łakomczuszka