Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Corki Ananas z kiełbasą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo lubię połączenie owoców z pikantnym mięsem i tak powstały te koreczki. Smaki słodki i ostry połączyły się na jednej szpadce.

Corki Ananas z kiełbasą

Składniki:

Corki Ananas z kiełbasą

 

  • kawałek, pęto, cienkiej kiełbasy (powinna być dobrej jakości, dobrze przyprawiona; ja użyłam tzw. góralskiej)
  • plastry ananasa z kompotu
  • kawałek sera żółtego twardego
  • szpadki lub wykałaczki
  • kilka liści sałaty i cykorii

 

  • sos:
  • kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka sosu słodko-pikantnego chili
  • 1 łyżka posiekanego drobniutko ananasa
  • ew. chili w proszku

Sposób przygotowania:

Corki Ananas z kiełbasą
Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy na plasterki grubości ok. 3-5mm. Podsmażamy je na suchej, rozgrzanej patelni aż zrumienią się z obu stron. Ser kroimy na kawałki m/w 2x2x0,5cm, plastry ananasa kroimy każdy na 6 kawałków. Koreczki składamy w następującej kolejności: krążek kiełbasy+kawałek ananasa+kawałek sera+ kawałek ananasa i na wierzch krążek kiełbasy - całość spinamy wykałaczką lub szpadką. Układamy na półmisku lub tacy, wyłożonej sałatą i cykorią. Podajemy z sosem.

Sos: jogurt mieszamy z posiekanym ananasem i sosem chili, ew. doprawiamy sproszkowanym chili w/g gustu, ale sos powinien być wyrazisty i dość pikantny.