Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 761]

Corn Dog Muffins - kukurydziane muffinki z parówką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To malutkie kukurydziane muffinki z parówką, które doskonałe sprawdzą się na śniadanie, kolację - czy też jako zwykła przekąska, na ciepło, zimno

Corn Dog Muffins - kukurydziane muffinki z parówką

Składniki:

Corn Dog Muffins - kukurydziane muffinki z parówką

Około 18 mini muffinek:

  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła/margaryny (1 szklanka = 250 ml)
  • 2 łyżki cukru ( w oryginale sporo więcej)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki maślanki (u mnie mleko)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2-3 parówki (w zależności od ich wielkości)

Sposób przygotowania:

Corn Dog Muffins - kukurydziane muffinki z parówką

Parówki:

Corn Dog Muffins - kukurydziane muffinki z parówką
Ilość parówek zależny jest od ich wielkości.

Kiełbaski przeciąć na taką wielkość, aby mniej więcej były równe z wysokością formy.

Ciasto:

Corn Dog Muffins - kukurydziane muffinki z parówką
Ciasto miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.

W jednej misce należy wymieszać rozpuszczone masło/margarynę, cukier, jajko oraz mleko, natomiast w drugiej obie mąki, sodę i sól.
Wszystko razem połączyć.

Wypełnianie formy:

Corn Dog Muffins - kukurydziane muffinki z parówką
Nie trzeba używać papierowych papilotek.

Wgłębienia w formie do pieczenia muffinek posmarować masłem i oprószyć mąką, a następnie wypełnić ciastem - do 3/4 wysokości wgłębień.

Na środku każdej babeczki umieścić po kawałku parówki.

Pieczenie:

Corn Dog Muffins - kukurydziane muffinki z parówką
Muffinki powinny być lekko przyrumienione.

Mini muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10-15 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 170 stopniach.

Podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dowolnym sosem.