SUPERPRZEPIS

Mini corn dogi z sosem majonezowym

  • 5
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Mini corn dogi z sosem majonezowym Więcej zdjęć (5)

Fajna propozycja z amerykańskich filmów którą dla dzieci które uwielbiają parówki - pyszne corn dogi przypadną do gustu także rodzicom, polecam.

Składniki:

Mini corn dogi z sosem majonezowym

 

  • 8-10 parówek dobrej jakości
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki mąki pszennej + ½ szklanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • Olej do smażenia
  • Sos majonezowy:
  • 2 łyżki majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżeczki keczupu
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

Mini corn dogi z sosem majonezowym
Aby przygotować sos majonezowy łączmy ze sobą majonez, keczup i musztardę. Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, pszenną (1/2 szklanki )i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, sól i wszystko mieszamy. Do mąki wbijamy jajka i wlewamy połowę mleka mikserem łączymy składniki na gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy drugą część mleka. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.

Na talerz wsypujemy ½ szklanki mąki. Parówki kroimy na 3 części. Każdy kawałek obtaczamy w mącę, a następnie zanurzamy dokładnie w cieście. Tak przygotowane corn dogi smażymy na głębokim rozgrzanym oleju po 2-4 minuty z każdej strony lub do zarumienienia.

Usmażone corn dogi odsączamy na ręczniku papierowym serwujemy od razu z ulubionym sosem np. majonezowym.
Mini corn dogi z sosem majonezowym
Parówki obieramy z osłonek i kroimy na trzy części
Mini corn dogi z sosem majonezowym
Każdy kawałek parówki obtaczamy dokładnie w mące
Mini corn dogi z sosem majonezowym
Obtoczone w mące parówki obtaczamy w cieście kukurydzianym
Mini corn dogi z sosem majonezowym
Obtoczone parowki smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia