Szamiikaa

Szamiikaa

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Tort Kawowy Szamiikaa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Coś słodkiego na wiosenny deser - Tort Kawowy dla osłody.Przepis sprawdzony kilkukrotnie i godny polecenia.

Tort Kawowy Szamiikaa

Składniki:

Tort Kawowy Szamiikaa

 

  • Składniki na ciasto:
  • 8 żółtek
  • 24 dag cukru
  • 16 dag mąki
  • sok z cytryny
  • piana z 9 białek

 

  • Składniki na masę:
  • napar z 3-4 dag kawy naturalnej
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 30 dag masła

 

  • Składniki na poncz:
  • pół szklanki wody
  • 6 dag cukru
  • sok z pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • kilka kropli olejku rumowego

Sposób przygotowania:

Tort Kawowy Szamiikaa
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać sok z cytryny, sztywno ubitą pianę z białek, mąkę i lekko wymieszać. Tortownice wyłożyć krążkiem papieru, posmarować masłem i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut, najlepiej na dzień przed robieniem tortu. W rondelku pod przykryciem zaparzyć mocną kawę, osłodzić, podgrzać i przecedzić. Na parze utrzeć z cukrem żółtka i jaja przeznaczone na masę. Gdy masa zgęstnieje dodać trochę naparu z kawy. Utrzeć na pianę masło i połączyć z ostudzoną masą. Cały czas ucierając, dodawać resztę naparu z kawy. Ciasto podzielić na trzy części, każdą nasączyć ponczem (robi się go łącząc składniki). Każdy placek posmarować masą, ułożyć jeden na drugim i wstawić do lodówki na 2- minut, a następnie udekorować bitą śmietaną i bakaliami.