agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

tort kawowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

tort kawowy tort kawowy tort kawowy

tort kawowy

Składniki:

tort kawowy

 

  • Ciasto: 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • Masa serowa: 1 niepełna szklanka cukru
  • 750 g serka mascerpone
  • 500 g śmietany 30 %
  • 100 ml wody
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki żelatyny
  • Likier migdałowy
  • Dodatkowo: kawa z likierem do nasączenia
  • Papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

tort kawowy
Ciasto: białka ubić, dodać cukier żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa serowa: żółtka ubić z cukrem. Dodać serek wymieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. W rondlu zmieszać wodę z kawą. Dodać żelatynę, podgrzać. Odstawić wlać likier. Śmietanę ubić wymieszać z masą.
Tort kawowy: ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe części. Płaty nasączyć kawą i przełożyć masą.