sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Tort kawowy z nutą pomarańczy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moja mama uwielbia kawę. Z okazji Dnia Matki, specjalnie dla niej, zrobiłam tort kawowy z nutą pomarańczy. Była zachwycona.

Tort kawowy z nutą pomarańczy

Składniki:

Tort kawowy z nutą pomarańczy

 

  • Biszkopt waniliowy
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 i 1/3 szkl mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Biszkopt kawowy
  • 8 jajek
  • 1 i 1/3 szkl cukru
  • 2 szkl mąki
  • 1-2 łyżek kawy rozpuszczalnej (w proszku)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Krem kawowy
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 śmietan fix

 

 

  • Nasączenie
  • 1 cytryna
  • ok 1,5 szkl wody
  • 2 łyżki cukru

 

  • Dodatkowo
  • 1 krem śmietankowy w proszku
  • 200 ml mleka
  • barwniki
  • ok 1 pomarańcza
  • powidła z moreli
  • groszki cukrowe
  • świeże fiołki

Sposób przygotowania:

Tort kawowy z nutą pomarańczy
Pracę zaczynamy od upieczenia biszkoptów. Białka ubijamy na sztywno z solą. Stopniowo dodajemy cukier, wanilię i po jednym żółtku. Na koniec, stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Analogicznie przygotowujemy biszkopt kawowy. Do niego najlepiej użyć kawy w proszku, nie w granulkach. Dosypujemy ją zaraz po żółtkach. Pieczemy około 1 godz w 180 stopniach. Z obu biszkoptów wycinamy kształt wazonu. Kawowy kroimy na dwa blaty. Cytrynę obieramy , kroimy w plastry zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy. Przelewamy przez sito, zostawiamy do ostygnięcia.Krem kawowy najlepiej częściowo przygotować dzień wcześniej. Śmietanę gotujemy, kiedy zacznie wrzeć,dosypujemy cukier oraz kawę i mieszamy. Oczywiście zdejmując wcześniej z palnika. Na koniec dodajemy startą na tarce lub pokrojoną czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści. Kiedy całość ostygnie, wstawiamy do lodówki na noc. Jeden blat kawowego biszkoptu nasączamy, smarujemy powidłami. Wyciągamy z lodówki przygotowaną wcześniej śmietanę z kawą i czekoladą, dodajemy śmietan fix i ubijamy. Musimy uważać, żeby się nie zważyła. Połowę smarujemy na powidłach. Układamy biszkopt waniliowy, również nasączamy i smarujemy resztą kawowego kremu. Pomarańcze obieramy, kroimy w plastry i układamy na wierzchu. Przykrywamy trzecim biszkoptem. Nasączamy. Ubijamy pozostałą śmietanę z cukrem i fixem. Dokładnie pokrywamy cały tort. Do dekoracji użyłam kremu w proszku. Wsypujemy go do zimnego mleka i ubijamy na sztywno. Łączymy z wybranymi barwnikami. Dekoratorem "rysujemy" wzorki. Nakładamy w wybrane miejsca cukrowe groszki. Łodygi fiołków owijamy folią aluminiową i wbijamy w tort. Wkładamy do lodówki na co najmniej noc, żeby dobrze stężał.