Naliya

Naliya

Kucharz
[Przepisów: 2]

Sernik gotowany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Połączenie tradycji i nowoczesności. Świąteczny wygląd i wyśmienity smak domowego sernika gwarantują udane święta. Robimy razem krok po kroku.

Sernik gotowany

Składniki:

Sernik gotowany

Ciasto

Nadzienie

  • 0,5 kg twarog
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Ganasz

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g śmietanki
  • 5 g masła

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany

Ciasto

Sernik gotowany
Ja szybko przecieram zimną margarynę z mąką rękoma

Margarynę siekamy z mąką

ETAP 2:

Sernik gotowany
Musimy zagnieść ciasto dość szybko, przy potrzebie dodać odrobinę mąki

Do otrzymanej kruszonki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.

ETAP 3:

Sernik gotowany
ja robiła dwa małe serniki dla tego wycinała 5 kol 16 cm i cztery kola 14 cm

Podzielić ciasto na 4, każdą rozwałkować i wyciąć koło o średnicy 24 cm

ETAP 4:

Sernik gotowany
Bardzo szybko zmieniają kolor, lepiej nie zostawiać piekarnik na długo

Wypiekać w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku 6-8 min.

ETAP 5:

Sernik gotowany

Żeby łatwiej było wyrównać sernik z gorących ciast wyciąć koło 22 cm (można tego nie robić) i ochłodzić na ruszcie

Nadzienie

Sernik gotowany

Mielony twaróg wymieszać z jajkiem.

ETAP 7:

Sernik gotowany

Do skrobi wlać 1-2 łyżki zimnej wody.

ETAP 8:

Sernik gotowany

Margarynę rozpuścić z cukrem. Dodać ser z jajkiem i na małym ogniu gotować 10 minut, dodać skrobie i gotować przez chwile.

Masa zgęstnieje.

ETAP 9:

Sernik gotowany

Wykładamy po 1/4 gorącej masy twarogowej na 3 placki, boki i górę sernika najpierw smarujemy cieką warstwą kremu, wstawiamy do lodówki na 15 min.

ETAP 10:

Sernik gotowany

Wyrównać pozostałym kremem boki i górę. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Ganasz

Sernik gotowany
Na początku wygląda tak, ale szybko ganasz staje piękny i błyszczący

Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę, dobrze wymieszać łyżką i dodać masło

ETAP 12:

Sernik gotowany

Po przestygnięciu polewamy sernik lub wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy na swój smak :)


Tagi:

ciasto sernik