PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Książka Kucharska: Pyszne chłodniki

Creme vichyssoise (chłodnik porowy) wg Makłowicza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 140
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupa krem wg książki Roberta Makłowicza "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku" strona 88-89. Doskonale smakuje na zimno, ale też na ciepło :-)

Creme vichyssoise (chłodnik porowy) wg Makłowicza Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Creme vichyssoise (chłodnik porowy) wg Makłowicza

 

Sposób przygotowania:

Creme vichyssoise (chłodnik porowy) wg Makłowicza
Pory myjemy i kroimy w paski. Podsmażamy na oleju z masłem. Doprawiamy do smaku. Dodajemy ziemniaki pokrojone w małe kawałki i jeszcze chwilę razem smażymy. Następnie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy 40 minut. Gotową zupę pozostawiamy do przestygnięcia i blend ujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę i mieszamy. Następnie wkładamy krem do lodówki na 6 godzin (chociaż na ciepło też bardzo dobrze smakuje). Podajemy z posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Creme vichyssoise (chłodnik porowy) wg Makłowicza
Etap 1 Dla delikatniejszego smaku wybieramy białe części pora
Creme vichyssoise (chłodnik porowy) wg Makłowicza
Etap 2 Ziemniaki powinny być średnie i mączyste

Tagi:

pory