Sposób przygotowania:
Crostata z dynią i nektarynkami
nadzienie:
- Obraną dynię pokroić w kostkę.
- Nektarynki obrać, również pokroić na małe kawałki.
- Dynię włożyć do rondla i zasypać cukrem, dodać nektarynki , sok z cytryny, wino, wymieszać, przykryć i pozostawić najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia smażyć owoce na małym ogniu mieszając tak , by dżem nie przypalił się.
- Smażyć bez przykrycia , do miękkości owoców /ok. 30 min. /
- W miarę potrzeby dolać odrobinę wina lub wody.
- Do gorących owoców wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. ciasto:
- Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na do lodówki.
- Po upływie godziny ciasto rozwałkować .
- Okrągłą formę /śr.ok. 24 cm/ wysmarować masłem .
- Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i boki foremki / na ok.2 cm/.
- Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika/180 st.C/ na ok.20 min.
- Na upieczony , przestudzony spód nałożyć tężejącą masę owocową.
-Wierzch dowolnie ozdobić owocami /owoce można posmarować tężejącą galaretką lub żelatyną/.
-Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy.
- Obraną dynię pokroić w kostkę.
- Nektarynki obrać, również pokroić na małe kawałki.
- Dynię włożyć do rondla i zasypać cukrem, dodać nektarynki , sok z cytryny, wino, wymieszać, przykryć i pozostawić najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia smażyć owoce na małym ogniu mieszając tak , by dżem nie przypalił się.
- Smażyć bez przykrycia , do miękkości owoców /ok. 30 min. /
- W miarę potrzeby dolać odrobinę wina lub wody.
- Do gorących owoców wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. ciasto:
- Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na do lodówki.
- Po upływie godziny ciasto rozwałkować .
- Okrągłą formę /śr.ok. 24 cm/ wysmarować masłem .
- Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i boki foremki / na ok.2 cm/.
- Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika/180 st.C/ na ok.20 min.
- Na upieczony , przestudzony spód nałożyć tężejącą masę owocową.
-Wierzch dowolnie ozdobić owocami /owoce można posmarować tężejącą galaretką lub żelatyną/.
-Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy.
dża
-Natka-