SUPERPRZEPIS

Crostata z dynią i nektarynkami

  • 2
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Crostata z  dynią i nektarynkami Więcej zdjęć (5)

Szybkie i proste w wykonaniu ciasto, które można przygotować na wiele sposobów.Tym razem z dynią.

Składniki:

Crostata z dynią i nektarynkami

 

  • nadzienie:
  • 2 nektarynki /lub brzoskwinie/
  • sok z 1/2 cytryny
  • 400 g dyni /obranej , bez pestek/
  • 80 g cukru
  • 3/4 szklanki białego półsłodkiego wina Muscat /Moscato/
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru /można zrezygnować/
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Crostata z dynią i nektarynkami
nadzienie:

- Obraną dynię pokroić w kostkę.

- Nektarynki obrać, również pokroić na małe kawałki.

- Dynię włożyć do rondla i zasypać cukrem, dodać nektarynki , sok z cytryny, wino, wymieszać, przykryć i pozostawić najlepiej na całą noc.

- Następnego dnia smażyć owoce na małym ogniu mieszając tak , by dżem nie przypalił się.

- Smażyć bez przykrycia , do miękkości owoców /ok. 30 min. /

- W miarę potrzeby dolać odrobinę wina lub wody.

- Do gorących owoców wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. ciasto:

- Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na do lodówki.

- Po upływie godziny ciasto rozwałkować .

- Okrągłą formę /śr.ok. 24 cm/ wysmarować masłem .

- Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i boki foremki / na ok.2 cm/.

- Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika/180 st.C/ na ok.20 min.

- Na upieczony , przestudzony spód nałożyć tężejącą masę owocową.

-Wierzch dowolnie ozdobić owocami /owoce można posmarować tężejącą galaretką lub żelatyną/.

-Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy.
Crostata z  dynią i nektarynkami
Pokrojoną dynię i nektarynki usmażyć z pozostałymi składnikami i do gorącej masy wsypać galaretkę.
Crostata z  dynią i nektarynkami
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i w folii spożywczej umieścić w lodówce.
Crostata z  dynią i nektarynkami
Okrągłą foremkę wyłożyć ciastem i piec w gorącym piekarniku ok 20 min.
Crostata z  dynią i nektarynkami
Na przestudzony spód nałożyć tężejącą masę udekorować owocami i schłodzić.