Sposób przygotowania:
Crumble porzeczkoweETAP 1
Naczynka do zapiekania smarujemy tłuszczem.
ETAP 2
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Pokrojone wykładamy je na dno przygotowanych kokilek.
ETAP 3
Owoce porzeczki przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
ETAP 4
Tak przygotowane łączymy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na jabłka.
ETAP 5
Do miski przekładamy składniki kruszonki: mąkę, cukier, masło oraz cynamon. W dłoniach rozkruszmy je, tak by powstała kruszonka. Gotową wykładamy na przygotowane wcześniej owoce.
Piekarnik rozgrzewamy. Do rozgrzanego wkładamy przygotowane deserki. Pieczemy je około 35 minut, tak by owoce zmiękły i puściły sok, a kruszonka się delikatnie zarumieniła.
Deser wyciągamy! Podajemy na ciepło lub zimno!
niezły kąsek
Marika-
Magdalena88
jaga85
Kruszonka jest słodka, więc owoce jedzone razem nie są kwaśne. Jeśli chcemy słodszy deser możemy posłodzić dodatkowo owoce w trakcie wykładania do kokilek.
zbysiowa