Sposób przygotowania:
Tort winogronowy
Oddzielić żółtka od białek. Ubić żółtka, wodę, cukier waniliowy sól i 60g cukru do czasu uzyskania gęstej piany. Białka ubić na sztywno, dodać 60g cukru. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy na przemian z olejem mieszając masę drewnianą łopatką (nie mikserem). Na końcu dodać w dwóch ratach pianę z białek. Tortownice (średnica 23) wysmarować masłem i wysypać mąką. Masę przełożyć do
tortownicy. Piec okolo 30 minut w piekanriku nagrzanym do 175st. Wyjąć, ostudzić w formie, zdjąć obręcz i przekroić na dwa placki.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Winogrona umyć, wysuszyć, oderwać kilka do dekoracji na później. Duże przekroić na pół, ewentualnie usunąć pestki. Wymieszac
jogurt ze skórką cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuścić na parze, dodać do jogurtu, wymieszać, odstawić do lodówki na 15 minut. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (można dodać fix dla pewnosci) i wymieszać z jogurtem. Na dolny placek ponownie założyć obręcz tortownicy, wylożyć 1/3 kremu, rozsmarować na placku, ulożyć część winogron (2/3), na nich rozsmarować 1/3 kremu, przykryć górnym plackiem. Z pozostałej części kremu odlożyć 4-5 łyżek do posmarowania boków, a krem który został rozsmarować na górnym placku. Ułożyć pozostałe winogrona. Tort wstawić na min. 6h
do lodówki. Przed podaniem zdjąć obręcz, boki posmarować resztą kremu i obsypać pistacjami. Odłożone do dekoracji winogrona zanurzyć w soku z cytryny, obtoczyć w cukrze i
położyć na torcie jako dekorację. Wychodzi 12 porcji.
P.S. w przepisie było jeszcze 100ml białego wina, które należało dodać do rozpuszczonej żelatyny i wtedy połączyć dopiero z jogurtem, ja z tego elementu zrezygnowałam ze względu na córkę.
tortownicy. Piec okolo 30 minut w piekanriku nagrzanym do 175st. Wyjąć, ostudzić w formie, zdjąć obręcz i przekroić na dwa placki.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Winogrona umyć, wysuszyć, oderwać kilka do dekoracji na później. Duże przekroić na pół, ewentualnie usunąć pestki. Wymieszac
jogurt ze skórką cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuścić na parze, dodać do jogurtu, wymieszać, odstawić do lodówki na 15 minut. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (można dodać fix dla pewnosci) i wymieszać z jogurtem. Na dolny placek ponownie założyć obręcz tortownicy, wylożyć 1/3 kremu, rozsmarować na placku, ulożyć część winogron (2/3), na nich rozsmarować 1/3 kremu, przykryć górnym plackiem. Z pozostałej części kremu odlożyć 4-5 łyżek do posmarowania boków, a krem który został rozsmarować na górnym placku. Ułożyć pozostałe winogrona. Tort wstawić na min. 6h
do lodówki. Przed podaniem zdjąć obręcz, boki posmarować resztą kremu i obsypać pistacjami. Odłożone do dekoracji winogrona zanurzyć w soku z cytryny, obtoczyć w cukrze i
położyć na torcie jako dekorację. Wychodzi 12 porcji.
P.S. w przepisie było jeszcze 100ml białego wina, które należało dodać do rozpuszczonej żelatyny i wtedy połączyć dopiero z jogurtem, ja z tego elementu zrezygnowałam ze względu na córkę.
yola
Henia
lukrowanepierniczki