Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Tort z mascarpone i musem brzoskwiniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczny torcik z kremem mascaropne oraz musem z brzoskwiń

Tort z mascarpone i musem brzoskwiniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort z mascarpone i musem brzoskwiniowym

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 szkl mąki torotowej
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki octu 10%
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • Mus brzoskwiniowy:
  • 4 dojrzałe brzoskwinie
  • 1 op galaretki brzoskwiniowej
  • Krem mascarpone:
  • 1 szkl śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kiść winogron

 

Sposób przygotowania:

Tort z mascarpone i musem brzoskwiniowym
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, żółtka oraz pozosałe składniki. Miksujemy. Masę wylewamy na tortownię (śr. 22cm) i pieczemy 30-35 minut w temp 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na pół. Brzoskwnie obieramy za skórki, usuwamy pestkę. Miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do musu dodajemy 2 łyżki wody, zagotowujemy. Do wrzącego musu wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęstym musem przekładamy upieczony biszkopt. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Małymi partiami dodajemy ubitą śmietanę do serka ciągle mieszając, tworząc jednolitą masę. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. Na wierzchu układamy winogrona. Chwilę schładzamy w lodówce.
Tort z mascarpone i musem brzoskwiniowym
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, żółtka oraz pozosałe składniki. Miksujemy. Masę wylewamy na tortownię (śr. 22cm) i pieczemy 30-35 minut w temp 170 stopni.
Tort z mascarpone i musem brzoskwiniowym
Brzoskwnie obieramy za skórki, usuwamy pestkę. Miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Tort z mascarpone i musem brzoskwiniowym
Do musu dodajemy 2 łyżki wody, zagotowujemy. Do wrzącego musu wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęstym musem przekładamy upieczony biszkopt.
Tort z mascarpone i musem brzoskwiniowym
Małymi partiami dodajemy ubitą śmietanę do serka ciągle mieszając, tworząc jednolitą masę. Gotowy krem wykładamy na biszkopt.