Sposób przygotowania:
Tort z mascarpone i musem brzoskwiniowym
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, żółtka oraz pozosałe składniki. Miksujemy. Masę wylewamy na tortownię (śr. 22cm) i pieczemy 30-35 minut w temp 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na pół. Brzoskwnie obieramy za skórki, usuwamy pestkę. Miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do musu dodajemy 2 łyżki wody, zagotowujemy. Do wrzącego musu wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęstym musem przekładamy upieczony biszkopt. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Małymi partiami dodajemy ubitą śmietanę do serka ciągle mieszając, tworząc jednolitą masę. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. Na wierzchu układamy winogrona. Chwilę schładzamy w lodówce.