Sposób przygotowania:
Tort z płatkami róży na urodziny
Zimne jajka z lodówki rozbić, oddzielić żółtka od białek, białka ubić na bardzo sztywno, z odrobiną soli. Dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać na bardzo sztywną bezę, na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 28x24 cm, wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (sam spód,boki mają być suche) Wstawić do nagrzanego piekarnika w 180st C, piec około 45-50 min (w zależności od piekarnika) Upieczony biszkopt przekroić na 3 części, każdy nasączyć ponczem. Nasączony spód biszkoptu, posmarować dżemem, posmarować bitą śmietaną białą, przykryć drugim blatem (nasączonym) posmarować bitą śmietaną z kakao. Przykryć ostatnim blatem, posmarować białą masą śmietanową, boki dekorować szprycą do tortu wg uznania i pomysłu. Wierzch ubrać mandarynkami, winogronem i płatkami róży. wykonanie masy śmietanowej: Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać masę śmietanową, ubita masa będzie gęsta. Podzielić na 2 części , do mniejszej dodać kakao i chwilę jeszcze ubijać. Smacznego.
Sarenka
A.B.
Isabel
marietta