Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana
Cukinie przekroić na pół i wydrążyć środek formując "łódeczki" o grubości minimum 0,5 cm. Oprószyć solą i odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oliwy dodając szczyptę soli. Polędwiczki pokroić w drobną kosteczkę lub zmielić w maszynce o grubych oczkach. Podsmażyć razem z cebulką. Dodać ugotowany ryż. Pokroić w drobną kostkę wydrążony środek cukini. Pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na najmniejszych oczkach. Można również zetrzeć na większych, ale wtedy należy dodać pietruszkę przed cukinią. Gdy cukinia się podsmaży doprawić powstały farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do ostygnięcia. Połówki cukini odsączyć z wody, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Posmarować łyżką oliwy cukinię od wewnątrz i zewnątrz. Jeszcze raz delikatnie oprószyć solą i pieprzem.Włożyć do nagrzanego piekarnika na funkcję grilla na ok 7-10 min. Po tym czasie faszerować połówki cukini i piec w rozgrzanym do 170'C piekarniku przez 20 minut. Składniki sosu połączyć ze sobą, czosnek najlepiej zetrzeć na tarce. Po wyciągnięciu z pieca polać sosem i podawać gorące