MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Cukinia faszerowana 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zapiekana przekąska z cukinii i tuńczyka.

Cukinia faszerowana 6 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana 6

 

  • 3 małe cukinie
  • 1 łyżka oleju
  • 150g tuńczyka w sosie własnym
  • 5 czarnych oliwek
  • 3 kawałki pomidorów suszonych w oleju
  • sól, pieprz
  • 200g sera np. Gouda

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana 6
Cukinię opłukujemy ,kroimy na pół wzdłuż i łyżeczka wydrążamy miąższ. Cukinię wkładamy do naczynia żaroodpornego a miąższ kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy miąższ przez 5 minut, studzimy. Do zimnego miąższu dodajemy oliwki odsączone z zalewy i pokrojone w plasterki. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.Tuńczyka odsączamy z zalewy i wsypujemy do garnka. Wszystko delikatnie mieszamy dodając sól i pieprz. Gotowym farszem wypełniamy cukinię. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy łódeczki z cukinii.Naczynie zamykamy i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200stopni przez 40 minut. Podajemy na ciepło.
Cukinia faszerowana 6
Cukinię przekrawamy i wydrążamy łyżeczką miąższ.
Cukinia faszerowana 6
Przygotowujemy farsz z miąższu, tuńczyka, oliwek i pomidorów.
Cukinia faszerowana 6
Gotowym farszem wypełniamy cukinię ,ułożoną w naczyniu do zapiekania.
Cukinia faszerowana 6
Na końcu cukinię posypujemy serem startym i zapiekamy.