migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Cukinia faszerowana brokułem i serami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cukinię można nadziać różnymi składnikami. Tym razem postawiłam na połączenie brokuła i różnych serów.

Cukinia faszerowana brokułem i serami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana brokułem i serami

 

  • 2 średnie cukinie po ok 600 g
  • 1 brokuł ( ok 400 g gotowych różyczek)
  • 1 serek camembert
  • 1 kulka mozzarelli
  • 200 g sera żółtego
  • sól
  • zioła włoskie

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana brokułem i serami
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Wydrążone cukinie lekko posolić w środku i ułożyć na ściereczce wydrążona częścią do dołu aby sok ściekał na ściereczkę.

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Dobrze osączyć i wystudzić.

Serek camembert oraz mozzarellę pokroić na małe kawałki.

Łódeczki z cukinii wypełnić ugotowanym brokułem i pokrojonymi serami. Oprószyć ziołami włoskimi. Następnie łódeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut. Potem posypać startym żółtym serem i piec kolejne 10-15 minut aż cukinie będą miękkie.
Cukinia faszerowana brokułem i serami
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Wydrążone cukinie lekko posolić w środku i ułożyć na ściereczce wydrążona częścią do dołu aby sok ściekał na ściereczkę.
Cukinia faszerowana brokułem i serami
Serek camembert oraz mozzarellę pokroić na małe kawałki.
Cukinia faszerowana brokułem i serami
Łódeczki z cukinii wypełnić ugotowanym brokułem i pokrojonymi serami. Oprószyć ziołami włoskimi.
Cukinia faszerowana brokułem i serami
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut. Potem posypać startym żółtym serem i piec kolejne 10-15 minut aż cukinie będą miękkie.